DARICA FARABİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
01 Mart 2022

Bebek Dostu Unvanı bulunan Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özelikli birimlerde görevli olan personellere ‘Anne Sütünün Önemi ve Emzirme’ konulu oryantasyon eğitim verildi.

Ebe Nevin AZAK tarafından verilen eğitimde anne sütünün bağışıklık sistemi üzerindeki önemi; anne sütüne teşvik etmek, bebekle aralarındaki en güçlü bağın anne sütü olduğu, bebeğin enfeksiyon ve hastalıklara karşı anne sütünün koruduğu anlatılarak personeller bilinçlendirildi. Ayrıca kadın doğum servisinde ki annelere de anne sütünün önemi ve emzirme konuları anlatıldı.

Eğitimde yaşamlarının ilk 6 ayı içerisinde bebeklere verilebilecek en ideal besinin anne sütü olduğunu belirtilerek “ Bebeklerimizin mikroplara karşı ilk aşısıdır ve bebekleri bir çok hastalıklardan korur. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de yardımcı olur, annenin doğum öncesi haline dönmesini ve alınan kiloların verilmesini kolaylaştırır, emzirme annede meme ve yumurtalık kanserini, menopoz sonrası kemik erimesi ve kalça kırığı riskini azaltır. Anne sütünü yeterince alan bebeklerin zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun için ilk altı ay boyunca bebeklerimize anne sütü vermek onlara sunabileceğiniz en güzel armağandır” ifadelerine de yer verildi.

Anne sütünün faydaları nelerdir?

-Anne sütü yeni doğan bebek için en ideal besindir.

-Anne sütü en doğal ve en taze besindir.

-Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur.

-Anne süte daima hazırdır, ekonomiktir, özel harcama gerektirmez.

-Anne sütü tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.

-Anne sütü alan bebeklerde, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

-Anne sütü ve doğumdan sonra gelen sarı süt (ağız sütü) bebeği hastalıklardan korur.

-Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.

-Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

-Anne sütü verilen bebeklerin obezite (şişmanlık) riski emmeyenlere göre daha düşüktür.

-Emzirme anneyi Meme ve Yumurtalık Kanserine karşı korur.

- Emzirmeye doğumdan hemen sonra başlamak; doğum sonu kanamaları azaltır.

-Emzirme annenin doğum sonu kilo vermesinde yardımcı olur.

Emzirmeye ne zaman başlamalıyız?

-Emzirmeye, doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde başlanmalıdır.

-Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü ziyan edilmeden bebeğe mutlaka verilmelidir. Bebeğin ilk aşısıdır. Hem bebeği hastalıklardan korur hem de büyümesini kolaylaştırır.

-Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü, bebeğin emmesi ile kısa zamanda artacaktır.

-Bebeği ilk 6 ay anne sütüyle 6 aydan sonra da uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar beslemelidir

Emzirirken nelere dikkat etmeliyiz!

-Bebeğin vücudu anneye yakın olmalı, baş ve vücudu düz bir şekilde tutulmalı, gerekirse omuz ile birlikte poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır.

-Emzirmede sadece meme başına değil. Meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması ve çenesinin memeye dayanması sağlanmalıdır.

-Emzirdikten sonra bebek dik olarak omuza dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır.

- Çocuğun en mutlu olacağı yer anne kucağıdır. Şüphesiz yavrusunu bağrına basıp emzirmek de her anne için büyük mutluluk ve gurur verici bir durumdur.

Bebekler hangi sıklıkla emzirilir?

-Sütün yeterince gelmesi için emzirmenin sık sık yapılması gerekir.
-Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Eğer bebek uzun süre uyuyorsa 3 saatte bir uyandırıp emzirmek gerekir.
-Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı ilerleyen zamanlarda giderek azalır.
-Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve meme sorunlarını önler.

• WhatsApp Image 2018-10-30 at 09.49.49.jpeg
  • yeni.jpeg