Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde HAP Tatbikatı
30 Ekim 2023

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde deprem ve yangın anında ortaya çıkacak riskler ve olaylar karşısında neler yapılabileceğini belirlemek ve oluşabilecek aksaklıkları engellemek amacıyla; hastane personelleri, UMKE, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri, itfaiye ekipleri, emniyet ile birlikte gerçeğini aratmayacak bir tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikatta hastane personeline afet ve acil durumlarda nasıl hareket edeceği, acil durum planlarının uygulanabilirliği, hastanenin tıbbi ve fiziksel kapasitesinin nasıl verimli kullana bilineceği çalışıldı. Deprem, Yangın, KBRN ve hasta tahliyesi üzerine yapılan tatbikat başarıyla tamamlandı.

Olası senaryo gereği; İstanbul Merkezli 7.0 şiddetli deprem meydana gelmiş ve Kocaeli ilimizde de etkili bir şekilde hissedilmiştir. 30 saniye süren deprem sırasında tüm hastane genelinde ÇÖK-KAPAN-TUT yapılır. Sarsıntı sonrası Olay Yönetim Ekibi üyeleri için Sivil Savunma Amiri tarafından “MOR KOD” anonsu verilir. Hastanenin ortopedi servisinde çıkan yangın üzerine “SARI-KIRMIZI KOD” verilmiştir. Verilen bu acil kodlar üzerine derhal yangın söndürme ekibi servise intikal ederek yangını söndürmüş, görevli hastane personelleri, itfaiye ekipleri ve UMKE ekipleri tarafından da hastaların tahliyesi güvenli bir şekilde yapılmıştır. Ayrıca Dilovası Organize Sanayi Bölgesinden KBRN bulaş riski olan bir hastanın da gelmekte olduğu bilgisi verilir. Bu haber üzerine de derhal “TURUNCU KOD” alarmı verilmiş ve KBRN Ünitesi hazır hale getirilmiştir. Gelen hasta KBRN Ünitesine alınmış gerekli olan tedavi sonrası izolasyon odasında takip altına alınmıştır. Tüm birimler de gerekli olan güvenlik ve tahliye işlemleri sağlandıktan sonra da tatbikat sonlandırılmıştır.

Tatbikat sonrasında Hastane Başhekim Yardımcısı Uz.Dr. Ahmet Ali Top: “ Ülkemiz bulunduğu coğrafik konum itibariyle gerek doğa kaynaklı gerek insan kaynaklı her türlü afet ve acil durumun yaşandığı bir konuma sahiptir. Dünyada ve ülkemizde bugüne kadar yaşanan afet ve acil durumlardan edinilen tecrübeler, her sektörün kendi alanına dair tehlike ve riskleri belirleyerek, yaşanacak olumsuz durumlara hazırlıklı olmaları gerektiğini göstermektedir. Sağlık sektörünün önemli bileşenlerinden olan hastaneler, aynı zamanda toplumun can damarı niteliğindedir. Hastaneler afet ve acil durumun boyutu ne olursa olsun, sağlık hizmetini kesintiye uğratmadan sunmaya devam etmek zorundadır. İlimizde meydana gelebilecek afetlere karşı önceden önlem almak, afetlere karşı hazırlık yapmak ve personeli bilgilendirmek amacıyla yapılan bu çalışmalar rutin olarak yapılmaya devam edecektir, bu tatbikatta emeği geçen herkese hastanemiz adına teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.” İfadelerine yer verdi.